Gemeente Stein Online lezen  |  Afmelden
Gemeente Stein

Nieuwsbrief Verenigingen

Als vereniging of stichting komt er heel wat op je af. Zeker in deze periode, waarin er van alles gebeurt en veel verandert. Via deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van voor jou relevante zaken en ontwikkelingen.
 
In deze editie:
  • Check de website voor de meest actuele Corona informatie
  • Sponsoring voor jouw organisatie via Rabo ClubSupport 2020?
  • Openstelling Corona subsidie voor sportverenigingen uitgesteld
  • Subsidieregeling ‘Samen cultuurmaken’ geopend
  • Financiële steun voor kunst en cultuur via Kickstart Cultuurfonds
  • 8 gratis digitale workshops voor vrijwilligers
  • Gratis Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers


Check de website voor de meest actuele Corona informatie

De Corona pagina op de website van de gemeente Stein is weer verder aangevuld met de nieuwste informatie. Je kon hier natuurlijk al terecht voor landelijke maatregelen, lokale besluiten, financiële regelingen, tips & adviezen, veelgestelde vragen, contactgegevens en websites.
 
Recent is deze pagina uitgebreid met de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg (21 augustus), een bijgewerkt overzicht financiële regelingen, de meest recente versie van het Protocol verantwoord sporten (21 augustus) en de handreiking Publiek bij sportwedstrijden (24 augustus).
 
Bezoek de website regelmatig en blijf zo op de hoogte van relevante informatie en ontwikkelingen voor verenigingen in Coronatijd.

Sponsoring voor jouw organisatie via Rabo ClubSupport 2020?

Rabobank Zuid-Limburg West staat midden in de maatschappij en laat dat zien door vanuit hun coöperatieve gedachten jaarlijks een deel van de winst terug te geven aan de lokale samenleving. Hiermee ondersteunen ze het verenigingsleven en maatschappelijke initiatieven of projecten.
 
Rabo ClubSupport 2020
Een aanzienlijk deel van het coöperatief dividend van de Rabobank Zuid-Limburg West gaat naar Rabo ClubSupport (voorheen: Clubkascampagne), in 2020 maar liefst € 400.000! Het is dé manier voor alle verenigingen en stichtingen die hun bankzaken hebben ondergebracht bij de Rabobank, om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage. De verdeling van dit bedrag gebeurt op basis van stemming door de Rabobank-leden.
 
Inschrijven
Heeft jouw club een rekening bij de Rabobank en kun je wel wat extra budget gebruiken? Wacht dan niet en meld je club uiterlijk 30 september aan voor Rabo ClubSupport 2020! Vergeet ook niet je leden op te roepen om te stemmen, tussen 5 en 25 oktober. In november vind de finale plaats en worden de bedragen uitgereikt. Kijk op de website van Rabo ClubSupport 2020 voor meer informatie, voorwaarden, promotiemiddelen, contactgegevens en inschrijven.

Openstelling Corona subsidie voor sportverenigingen uitgesteld

In de vorige editie van deze nieuwsbrief werd de Tegemoetkoming Amateursportorganisaties (TASO) aangekondigd. Deze regeling is bedoeld om amateursportorganisaties die door de Coronamaatregelen schade hebben geleden, te compenseren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt hiervoor 44,5 miljoen euro beschikbaar. Sportverenigingen kunnen via deze regeling aanspraak maken op een tegemoetkoming tussen de € 1.500 en 3.500.
 
In eerste instantie werd aangegeven dat verenigingen tussen 1 september en 4 oktober een aanvraag konden indienen. In aanloop naar die datum werd duidelijk dat het ministerie meer tijd nodig had voor de voorbereiding, waardoor de openstelling twee weken werd uitgesteld. Dit zou betekenen dat de regeling deze week alsnog open zou gaan, maar opnieuw blijkt dit niet het geval. Sinds maandagavond is op de website van het ministerie het volgende te lezen: “Het uitwerken van de TASO-regeling moet zeer zorgvuldig gebeuren. Helaas blijkt dit meer tijd te kosten dan eerder was voorzien. Daarom is het helaas nog niet mogelijk om het aanvraagformulier open te stellen”.

Benadrukt wordt dat het uitstel geen gevolgen heeft voor de aanvraag of kans op tegemoetkoming.
 
Op bovenstaande website vind je de meest actuele informatie over de regeling. Hier is ook het aanvraagformulier te vinden, zodra dit beschikbaar komt. Tevens kun je jezelf aanmelden om automatisch een melding te ontvangen zodra het aanvraagformulier online staat.

Ook de gratis Masterclasses over de TASO-regeling zijn voorlopig uitgesteld. Deze worden opnieuw ingepland zodra er meer duidelijkheid is over de openstelling van de regeling. Via deze nieuwsbrief en de website houden we je op de hoogte. Daar vind je ook informatie over andere financiële regelingen.

Subsidieregeling ‘Samen cultuurmaken’ geopend

Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert het meedoen aan cultuur, omdat iedereen de kans verdient om op zijn of haar eigen manier met cultuur bezig te zijn. Cultuur maken geeft plezier, brengt mensen samen en maakt de verhalen van ons allemaal zichtbaar. Om dat te bereiken, is deze week de subsidieregeling Samen cultuurmaken opengesteld.
 
Ben je actief in het culturele en/of sociale domein en werk je eraan om cultuurdeelname zo toegankelijk mogelijk te maken voor bepaalde doelgroepen? Dan is de regeling Samen cultuurmaken wellicht wat voor jou.

Deze subsidieregeling is bedoeld om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken en drempels weg te nemen. De regeling helpt nieuwe initiatieven mogelijk te maken en bestaande activiteiten te verdiepen, verbreden en/of professionaliseren.

Belangrijk om dit doel te bereiken is het aanjagen van nauwere samenwerking en ontmoeting tussen makers, initiatiefnemers en/of deelnemers uit de culturele sector en het sociaal domein. Bijvoorbeeld de zorg- en welzijnsector. En op deze manier de unieke kracht van kunst en cultuur beschikbaar te stellen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals eenzaamheid.
 
Initiatieven die hier aan bijdragen, kunnen een subsidie van € 2.500 tot 500.000 ontvangen. Vanaf deze week kan een subsidie worden aangevraagd voor zowel try outs (korte onderzoeken of experimenten), ontwikkeltrajecten als meerjarentrajecten. Meer informatie over het indienen van een aanvraag is te vinden op de website van de subsidieregeling Samen cultuurmaken.

 

Financiële steun voor kunst en cultuur via Kickstart Cultuurfonds

Het Kickstart Cultuurfonds biedt financiële ondersteuning aan door Corona gedupeerde organisaties en personen op het gebied van theater, muziek, podiumkunst en musea. Deze subsidie dient om aanpassingen aan de 1,5 metersamenleving door te kunnen voeren. Dit zodat de deuren open kunnen, producties weer op de planken kunnen en het publiek weer live, fysiek in aanraking komt met kunst en cultuur. Kunst en cultuur verbinden mensen met elkaar en zijn daarmee onmisbaar voor een vitale samenleving. In totaal is hiervoor 16 miljoen euro beschikbaar.
 
Het Kickstart Cultuurfonds is een gezamenlijk initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Het fonds is er voor theater- en concertzalen, producenten van professionele podiumkunsten en musea in Nederland. Tot aan 2 oktober wordt de regeling achtereenvolgens opengesteld voor de volgende type instellingen: theater, muziek, podiumkunst, museum. Voor meer informatie en het indienen van een aanvraag: www.kickstartcultuurfonds.nl. Tevens vind je hier informatie over het spreekuur, waar je terecht kunt met vragen over het fonds of jullie aanvraag.

 

8 gratis digitale workshops voor vrijwilligers

Ook in deze editie weer een aantal digitale workshops die de komende periode gratis te volgen zijn voor vrijwilligers uit de gemeente Stein. Een aantal van deze interactieve webinars worden georganiseerd in het kader van de Nationale Sportweek (18 t/m 27 september), maar zijn even goed interessant en toegankelijk voor niet-sportverenigingen. Denk hierbij aan thema’s als sociale veiligheid, financiële gezondheid en de verenigingsvrijwilliger als opvoeder. Tevens is er een workshop voor erfgoedinstellingen, over het registreren hun (museale) objecten in een collectieregistratiesysteem.

Thema Sociale veiligheid
Inhoud Het is de kunst om je leden een veilig gevoel op de club te geven. Dat ze hun zorgen uit kunnen spreken, zichzelf kunnen zijn en bovenal plezier hebben tijdens het sporten. Hoe kan jouw vereniging invulling geven aan een actief beleid sociale veiligheid?
Momenten Maandag 21 september & donderdag 24 september
Kosten Gratis
Meer info Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Thema Gezonde sportomgeving
Inhoud Is het eigenlijk niet logisch om je als club in te zetten voor een gezonde sportomgeving? Dat jullie sportclub voelt als een prettige gezonde plek waar je lekker en gezond kunt eten en drinken. En waar jongeren geen ongezond gedrag aanleren, zoals roken of problematisch alcohol drinken, tot ernstige problemen aan toe. Het webinar geeft je inzichten waarom dit voor een sportvereniging relevant is en hoe je dat kunt realiseren.
Momenten Maandag 21 september & dinsdag 22 september
Kosten Gratis
Meer info Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Thema Financieel gezond de crisis door 2.0
Inhoud Tijdens dit interactieve webinar wordt jouw vereniging, samen met andere verenigingen, bijgepraat over de gevolgen van de crisis en de mogelijkheden hier weer gezond uit te komen. Je komt, mede dankzij de input van andere verenigingen, tot nieuwe inzichten en kan al direct de eerste, concrete stappen maken om de komende 12 maanden financieel gezond te blijven.
Momenten Maandag 21 september & woensdag 23 september
Kosten Gratis
Meer info Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Thema Beetje opvoeder
Inhoud Training geven en coachen van een team of individu is leuk én een hele uitdaging. Meidenvenijn, grote emoties of grote monden, gedoe in het team, het kan allemaal voorkomen met een groep kinderen. Dat is een hele kunst, dat begeleiden van jonge sporters. Inspiratie en hulp daarbij kan soms heel handig zijn. In deze online scholing gaan we daarmee aan de slag, zodat jij vol energie en ideeën kunt coachen en training geven.
Momenten Dinsdag 22 september & woensdag 23 september
Kosten Gratis
Meer info Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Thema Vier inzichten in trainerschap
Inhoud Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Dit zijn vier belangrijke kernkwaliteiten voor trainers en coaches. Tijdens deze scholing krijg je handvatten om je sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer of coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!
Momenten Dinsdag 22 september & donderdag 24 september
Kosten Gratis
Meer info Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Thema Vier inzichten voor de verenigingsscheidsrechter
Inhoud Deze webinar is vooral bedoeld voor alle scheidsrechters, juryleden en andere officials op verenigingsniveau of beginnend bondsniveau. Je maakt kennis met een andere kijk op de arbitrage, leert hoe je een betere relatie aan kunt gaan met spelers en coaches, leert over belangrijke inzichten voor jou als scheidsrechter en hoe je ze in kunt zetten.
Momenten Woensdag 23 september & donderdag 24 september
Kosten Gratis
Meer info Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Thema (Sport)voeding
Inhoud Deze Masterclass wordt georganiseerd door Team Sunweb en gaat met name over voeding in de (wieler)sport. Welke rol speelt voeding in de sport en hoe gaat men om met eten en drinken tijdens en rondom trainingen en wedstrijden?
Momenten Vrijdag 25 september
Kosten Gratis
Meer info Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Thema Erfgoedregistratie en opschonen van gegevens
Inhoud Om de collecties toegankelijk te maken, moeten ze minimaal op basisniveau worden geregistreerd. En afhankelijk of het museale objecten, archiefstukken of documentatie betreft, worden objecten op een andere manier toegankelijk gemaakt. Deze workshop gaat in op de registratie van museale objecten in een collectieregistratiesysteem. Deze workshop is bedoeld voor medewerkers, vrijwilligers en coördinatoren van erfgoedinstellingen, verantwoordelijk voor collectieregistratie.
Momenten Woensdag 30 september
Kosten Gratis
Meer info Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Terugkijken?
De afgelopen tijd hebben al de nodige online workshops plaatsgevonden. Was je er bij en wil je iets terug luisteren, of kon je er niet bij zijn en er alsnog mee aan de slag? Klik dan op één van de links om het desbetreffende webinar terug te kijken:


Gratis Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers

Na een welverdiende zomerstop, starten veel organisaties in deze periode hun activiteiten weer op. Tijdens de opstart van een nieuw seizoen of jaar, worden vaak nieuwe vrijwilligers verwelkomd. Zij gaan binnen de club aan de slag als bijvoorbeeld trainer, docent, leider, coach, verzorger, scheidsrechter of barvrijwilliger.

Vaak is de club al lang blij wanneer voldoende vrijwilligers gevonden worden, maar worden zij niet actief gescreend. Dit terwijl men in veel gevallen nauwelijks iets weet over de achtergrond van deze personen. We gaan hierbij uit van iemands goede intenties, terwijl in de media steeds vaker berichten verschijnen waaruit blijkt dat dit helaas niet altijd terecht is.
 
Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een maatregel die een vereniging kan nemen om de kans op seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag binnen de club te verkleinen.

De VOG is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, zoals het werken met minderjarigen of (verstandelijk) gehandicapten bij een sportvereniging. Een VOG staat ook wel bekend als ‘bewijs van goed gedrag’.

Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) vrijwilligers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij een organisatie kunnen uitoefenen.
 
Gratis aanvragen
De VOG is gratis aan te vragen voor vrijwilligers(organisaties) via de regeling gratis VOG. Bekijk voor meer informatie en voorwaarden het animatiefilmpje en de website: www.gratisvog.nl.



Lees meer
Contact E-mail opties
Gemeente Stein
Stadhouderslaan 200
6171 KP Stein
gemeentestein.nl
Reageren
Mijn gegevens
Afmelden
Kijk ook eens op...
datmaaktsteinvoormij.nl