april 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Gemeente Stein Online lezen  |  Afmelden
Gemeente Stein
Nieuwsbrief asfaltcentrale
We hebben in onze vorige nieuwsbrief aangegeven dat AsfaltNu juridisch in verzet is gekomen tegen de last onder dwangsom we hebben opgelegd. We hebben u eerder ook geïnformeerd waaruit de last onder dwangsom bestaat.
 
Het handhavingsbesluit kent 2 sporen:
 
Spoor 1 - Handhaving van geur
Hierbij zijn maatregelen voorgesteld die de overtreding met betrekking tot de geurhinder kunnen verlagen. Bijvoorbeeld het verhogen schoorsteen, het verlagen van het percentage gerecycled asfalt of plaatsen actiefkoolfilter.
Om de maatregelen uit te kunnen voeren krijgt de asfaltcentrale een hersteltermijn van 3 maanden. Indien het bedrijf niet overgaat tot het ongedaan maken van de overtreding zijn zij ons een dwangsom van maximaal € 17.500,- verschuldigd.
 
Spoor 2 - Handhaving van de uitstoot van ZZS-stoffen PAK’s en Benzeen.
Hierbij zijn maatregelen voorgesteld die de (piek)temperatuur van de asfaltgranulaatdelen verlagen door de verwarmingstemperatuur terug te brengen, eventueel in combinatie met het beperken van de doorvoer van (gerecycled) asfaltgranulaat. Bijvoorbeeld door het optimaliseren van de toevoer naar de zwarte trommel, zodat het asfaltgranulaat niet in direct contact komt met de vlam en weinig stralingsenergie kan opnemen. Of door het verlagen van de eindtemperatuur van het asfaltgranulaat.
 
Om de maatregelen te kunnen uitvoeren is hier een termijn van 1 maand bepaald. Wanneer het bedrijf niet overgaat tot het ongedaan maken van de overtreding zijn zij ons een dwangsom van maximaal € 1.075.000,- verschuldigd.
 
Bezwaar
AsfaltNu is tegen dit besluit in bezwaar gegaan. De inhoudelijke behandeling van het bezwaarschrift gebeurd door een onafhankelijke bezwarencommissie en op basis van het advies van deze commissie moeten wij een besluit nemen.
 
Daarnaast heeft AsfaltNu ook een voorlopige voorziening gevraagd. Daar heeft de rechtbank een uitspraak over gedaan, een ‘voorlopige voorziening’. Dit is een soort ‘tussenvonnis’ totdat het college een beslissing op de bezwaargronden heeft genomen. Dit tussenvonnis vindt u onderaan deze nieuwsbrief.

Handhavingsbesluit 1e spoor opgeschort (geuroverlast)
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de inwerkingtreding van ons handhavingsbesluit voor het 1e spoor (geur) opgeschort moet worden tot zes weken nadat een beslissing op bezwaar is genomen. Zodra dit bekend is, ontvangt u van ons weer een nieuwsbrief.   
 
De reden hiervoor ligt vooral in de onderbouwing van wanneer sprake is ‘van onaanvaardbare geuroverlast’. Dit betekent dat we nog niet kunnen overgaan tot uitvoering van ons besluit en nog geen dwangsom kunnen innen.  
 
2e spoor correct (PAK’s en Benzeen)
De voorzieningenrechter heeft verder geoordeeld dat ons besluit voor het 2e spoor (uitstoot ZZS stoffen) wel correct is en heeft de werking voor dat onderdeel niet geschorst. Wel heeft de rechter AsfaltNu een verlenging van de termijn gegeven. Twee weken na de uitspraak, moet de strijdigheid opgeheven zijn. Na het verstrijken van de (nieuwe) begunstigingstermijn controleren wij of dit ook echt gebeurd is. Is dat niet zo, dan starten we het invorderingstraject.
 
Behoorlijk dwangmiddel
Tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter staat geen beroep open. Het is een soort ‘tussenvonnis’ voordat in de bodemprocedure (behandeling bezwaarschrift) wordt beslist door ons college. Het vonnis is wel een indicatie of ons handhavingsbesluit op goede gronden is genomen en in bezwaar overeind blijft. Daarmee is deze uitspraak een behoorlijk dwangmiddel richting AsfaltNu. Dit omdat deze dwangsom kan oplopen tot meer dan een miljoen euro als ze op korte termijn geen maatregelen neemt om de uitstoot van de zeer zorgwekkende stoffen terug te brengen.             
Download hier het besluit 
Contact E-mail opties
Gemeente Stein
Stadhouderslaan 200
6171 KP Stein
gemeentestein.nl
Reageren
Mijn gegevens
Afmelden
Kijk ook eens op...
datmaaktsteinvoormij.nl