Februari 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Gemeente Stein Online lezen  |  Afmelden
Gemeente Stein
Nieuwsbrief Asfaltcentrale - Februari 2023

In augustus 2022 heeft u de laatste update ontvangen rondom de asfaltcentrale. Graag informeren wij u over de nieuwste ontwikkelingen. 

Over de Asfaltcentrale zijn de volgende besluiten genomen:

1. Handhavingsbesluit Geur en Uitstoot

Het primaire besluit kende 2 sporen, te weten Geur en Uitstoot van ZZS-stoffen PAK’s en Benzeen. Op basis van bezwaarschriften is de aanschrijving voor geuroverlast ingetrokken vanwege het ontbreken van een juridische grondslag. De aanschrijving voor de uitstoot is in stand gebleven.
 
AsfaltNu heeft tegen de beslissing op bezwaar beroep ingediend. Dit ligt nu ter behandeling bij de rechtbank en we wachten op een zittingsdatum van de rechtbank. Vanuit de rechtbank is aangegeven dat het nog wel even kan duren voordat een zitting gepland gaat worden.

2. Omgevingsvergunning plaatsen koolfilterinstallatie
Hiermee zal de emissie van Benzeen gaan voldoen aan de wettelijke norm, ook bij het produceren van gerecycled asfalt.  Een extra voordeel is dat ook de geuroverlast afneemt. Deze installatie is door AsfaltNu bij hun bedrijven getest.
Met de bouw van de koolfilterinstallatie is inmiddels begonnen.
Deze installatie moet gereed en in gebruik zijn voor 1 juni 2023 en heeft een directe relatie met het Maatwerkbesluit (dat op 1 juni vervalt). Zie ook punt 3.

3. Maatwerkbesluit
Dit besluit  gaat over een tijdelijke verruiming van alleen de emissienorm voor Benzeen (dus niet voor PAK’s) tot 1 juni 2023 wanneer de koolfilterinstallatie gereed moet zijn.
Een door een omwonende ingediend bezwaarschrift is  in overeenstemming methet advies van de bezwarencommissie niet ontvankelijk verklaard. Dit betekent dat het niet tot een inhoudelijke behandeling van de zaak komt.
 
Controle op naleving van normen
In de afgelopen periode is regelmatig gecontroleerd of wordt voldaan aan de wet- en regelgeving en gevolg is gegeven aan handhavingsbesluit zoals genoemd onder 1.
Dit gebeurt enerzijds via fysieke controles ter plaatse en anderzijds via concrete metingen van de uitstoot aan de schoorsteen. Een gespecialiseerd bureau voert deze emissiemetingen uit.
 
Bij de emissiemetingen van november is een overtreding geconstateerd:
de gemeten concentraties PAK's komen boven de maximale concentratie-eis in het Activiteitenbesluit uit. De gemeten concentraties benzeen komen niet boven de maximale concentratie-eisen in het Activiteitenbesluit uit.
Omdat op grond van de PAK-emissie artikel 2.5 van het Activiteitenbesluit wordt overtreden, is hiermee niet voldaan aan de last van de opgelegde dwangsom/handhavingsbesluit zoals genoemd onder 1.
 
AsfaltNu is dan ook afgelopen 6 januari schriftelijk gewezen op deze overtreding, met als gevolg dat de daarvoor opgelegde dwangsom uiterlijk eind februari betaald moet worden. Als de dwangsom niet binnen de gestelde termijn is betaald, zullen wij overgaan tot invordering hiervan. Ook hierover kan men in bezwaar en beroep gaan.
Contact E-mail opties
Gemeente Stein
Stadhouderslaan 200
6171 KP Stein
gemeentestein.nl
Reageren
Mijn gegevens
Afmelden
Kijk ook eens op...
datmaaktsteinvoormij.nl